Zapiekanka z cebuli i ziemniaków.

Zapiekanki cieszą się ostatnio duża popularnością. Są to potrawy szybkie do przygotowania, a także smaczne i zdrowe. Można je przygotowywać na różne sposoby, ale zawsze w tego typu potrawach znajdują się warzywa. Poniżej przepis na zapiekankę z cebuli i ziemniaków.

Składniki: 1/4 butelki jasnego piwa, 1/5 kg cebuli, kg ziemniaków, śmietana 18%, masło, 50g tartego, żółtego sera, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Sposób przygotowania: Krok 1: Cebule obrać, drobno posiekać i zeszklić na dwóch łyżkach masła. Krok 2: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości około 1 cm. Krok 3: W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym należy układać naprzemiennie warstwy ziemniaków i cebuli, pamiętając przy tym, że na samym spodzie oraz na samej górze powinny być warstwy ziemniaków.

Krok 4: Przygotowujemy sos, którym zalejemy zapiekankę – mieszamy piwo ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, pamiętając by nie dodać jej zbyt dużo, a na koniec dodajemy starty, żółty ser. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Krok 5: Przygotowanym sosem polewamy zapiekankę. Na wierz układamy wiórki masła.

Krok 6: Pieczemy około 1,5 godziny w temperaturze 220 0C. Podajemy na ciepło.

http://www.ciechsol.com/produkty-solne/produkt/Sol_Peklujaca_0_5_0_6 www.wislakosz.pl