Sos i farsz do pizzy

Mając ciasto musimy zająć się farszem. Logicznie będzie zająć się nim w czasie, gdy ciasto wyrasta – jakieś 20 minut powinno nam wystarczyć, aby wszystkie dodatki uszykować przed rozwałkowaniem placka. Jeśli chodzi o składniki, to obowiązuje nas spora dowolność. Są rzecz jasna bardzo tradycyjne receptury rodem z Italii, które wyznaczają nam konkretne dodatki, po które można sięgnąć.

Margherita, Capriciosa czy Napoli to pozycje, które powinny znaleźć się w menu każdej szanującej się pizzerii, która chce dochować wierności tradycyjnym smakom. My jednak możemy sobie pozwolić na więcej swobody. Z pewnością warto przygotować sos do pizzy, którym posmarujemy powierzchnię ciasta. Bazą powinny być pomidory – świeże lub puszkowe.

Zagęstnikiem jest przecier lub pasta pomidorowa. Do tego świeżo siekana bazylia, czosnek, sól i odrobina cukru. Niektóre przepisy przewidują, by sos do pizzy dodatkowo przedusić na maśle. Farsz mogą stanowić różne rodzaje mięsa i wędlin, ser, pieczarki i cebula.

Pamiętajmy też o oregano i bazylii.