Risotto z dynią
www.e-rakoniewice.com

Stosunkowo łatwa i szybka w przygotowaniu potrawa. Składniki: 200 gram dyni, 200 gram słodkich ziemniaków, 200 gram ryżu, 100 ml śmietany, 50 gram startego żółtego sera, 1 średnia cebula, curry i ostra papryka, 3/4 opakowania sera feta, pół litra warzywnego bulionu, 100 ml oliwy.

Sposób przygotowania potrawy: Krok 1: Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Krok 2: Cebulę obieramy i kroimy w drobne piórka.

Krok 3: Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, następnie razem z cebulą podsmażyć ziemniaki i dynię. Krok 4: Do warzyw na patelni dodać ryż oraz przyprawy i całość smażyć na patelni przez kilka minut.

Krok 5: Potrawę zalać bulionem tak, by całkowicie zakryć ryż i ewentualnie, jeśli będzie to konieczne dolać wody. Całość dusić mieszając od czasu do czasu, aż do osiągnięcia miękkości przez ryż.

Krok 6: Gdy ryż będzie już miękki do potrawy dodajemy śmietanę oraz starty żółty ser. Potrawę należy ściągnąć z ognia i wszystko dokładnie wymieszać.

Krok 7: Risotto podawać posypane pokruszonymi kawałkami sera feta.

www.genova2009.it