Rękawice kuchenne. Jaki rodzaj wybrać?

Rękawice kuchenne to jedne z niezbędnych rzeczy miłośników gotowania. Każdy kucharz powinien zaopatrzyć się w rękawice, by uchronić się przed poparzeniem. Klasyczne rękawice kuchenne wykonane są z tkaniny. Najlepiej, by miały kilka warstw materiału, który ochroni dłonie przed gorącem. Na rynku dostępne są nawet rękawice z magnesami, które umożliwiają przyczepienie ich do lodówki. Dzięki takiemu dodatkowi, rękawica zawsze będzie w zasięgu ręki.

Silikonowe rękawice stają się coraz bardziej popularne. Zaraz przy silikonowych formach do ciast i babeczek, w wielu kuchniach pojawiają się właśnie rękawice wykonane z silikonu. Grube tworzywo skutecznie ochrania przed poparzeniem. Możliwe są także kombinacje części materiałowych i silikonowych. Zamiast rękawic możemy kupić silikonowe łapki lub chwytaki. Takie akcesoria pozwalają na chwytanie nie tylko rzeczy gorących, ale również wyjątkowo zimnych.

Silikonowe łapki chronią dłonie przed poparzeniem i odmrożeniem.