Lokale gastronomiczne muszą przyciągać przede wszystkim wyborną kuchnią i to nie budzi niczyich wątpliwości. Jednak miejmy na uwadze to, że dobra restauracja to nie tylko zawartość garnków i talerzy. To też znakomita, swobodna atmosfera, a w jej kreowaniu dużą rolę odgrywa wystrój lokalu. Czasami będąc gdzieś mamy wrażenie, że chyba pomyliliśmy adresy, ponieważ wnętrze nas odrzuca. Ciężko wówczas uwierzyć w to, iż z kuchni wyjdą smaczne dania, którymi zaspokoimy głód. Lepiej poszukać wtedy innego miejsca. Sięgając po odpowiednie meble można zyskać bardzo wiele.

Większość restauracji stawia na meble fabryczne, wytwarzane masowo. Są wśród nich specjalne kolekcje dedykowane właśnie gastronomii i często prezentują się one bardzo estetycznie, bywają nawet eleganckie. Jeśli właściciela nie stać na poważniejsze inwestycje,to zadowoli się on takimi meblami, a więcej przeznaczy przykładowo na wyposażenie kuchni. Restaurator, który nie musi liczyć się z każdym groszem jest gotów wysupłać nieco więcej gotówki, aby zapewnić swojemu miejscu wyjątkowy wystrój. Zabudowa meblowa dla restauracji to spore wyzwanie dla rzemieślnika, dlatego nad takimi zleceniami pracuje zwykle zespół fachowców. Ponieważ jest to praca ręczna, wszystko musi odbywać się z wyprzedzeniem, tak aby meble były gotowe na czas. Jeśli tak będzie, lokal zacznie działać w terminie i od pierwszego dnia urzeknie gości nie tylko wybornymi potrawami, ale również umeblowaniem.

Inwestycja z reguły się opłaca, bo ręcznie robione meble wytrzymają wiele lat – zwłaszcza gdy powstały ze znakomitych materiałów.