Kuchenna klasyka – mikser

Mikser to podstawowy sprzęt każdego kucharza. Za jego pomocą możemy ucierać ciasto, ubijać pianę, a nawet przyrządzać majonez. Zakup miksera nie wiąże się z wysokimi kosztami, a jego pomoc w kuchni jest nieoceniona.

Taki mikser nie zajmuje również zbyt wiele miejsca i można go z łatwością złożyć. Dobry mikser powinien być poręczny, a jego montaż łatwy. Nie może utrudniać kucharzowi jego pracy, a ją ułatwiać.

Zazwyczaj posiada on funkcję turbo, na której pracuje na jak najwyższych obrotach. Twarde grudki ciasta nie mają szans przy ustawieniu na taką opcję. Niektóre roboty mają mieszadła.

Takie dodatki pozwalają na bardzo dokładne wymieszanie masy. Mieszadła pracują obrotowo oraz w górę i w dół. Innym udogodnieniem, dostępnym przy niektórych mikserach, są zamocowane na stojaku miski.

Nie musimy trzymać urządzenia w dłoni. Wystarczy, że zamocujemy mikser na stojaku i poczekamy, aż zakończy pracę. Nowoczesne modele są wyposażone w obracające się miski, co pozwala na szybkie wymieszanie produktów.