Król pomidor

Wątek pomidora jest nieodłącznie związany z włoską kuchnią i chyba dla każdego jest to rzecz oczywista. Pomidor stanowi bazę dla większości sosów, w tych tych najbardziej znanych, które podbiły serca smakoszy na całym świecie.

Włosi jedzą pomidory w wielu postaciach i pod tym względem są z całą pewnością podobni do Polaków. My również uwielbiamy te aromatyczne warzywa – robimy z nich sosy, zupy, używamy w sałatkach lub kładziemy plastry na kanapkach.

Włoskie podejście do pomidora jest elastyczne. Zawodowi kucharze z Włoch równie chętnie sięgają po świeżo zerwane jarzyny, jak też po konserwowe pomidory z puszki oraz przeciery.

Przetworzone pomidory mają nawet specjalne zalety – badania naukowe dowiodły, że są bardziej wartościowe niż świeże, ponieważ pod wpływem obróbki uwalnia się więcej cennego dla naszego organizmu likopenu. Czy można zatem pokusić się o tezę, że pomidor jest królem włoskiego smaku? Wydaje się to uzasadnione.

Jest on też składnikiem najbardziej tradycyjnej włoskiej zupy jarzynowej – minestrone.