Kotleciki owsiane

W ostatnich latach bardzo modny zrobił się wegetarianizm i weganizm. Dla jednych osób jest to sposób na demonstrację swojej odmienności od otaczającego świata, a dla innych sposób na życie.

Są i takie osoby, które nie wyobrażają sobie, że mogłyby jeść inne posiłki niż wegetariańskie czy wegańskie. Jakiekolwiek by nie było faktem jest, że obecnie powstaje coraz więcej restauracji wegetariańskich i wegańskich, a posiłek wegetariański/wegański to już nie tylko kanapka z sałatą i pomidorem, ale pełnowartościowy obiad złożony z dwóch dań oraz deseru.

Motywem przewodnim wegetariańskiego posiłku mogą być owsiane kotleciki, na przygotowanie których potrzebujemy: 20 dkg płatków owsianych, bulion warzywny, 15 dkg pieczarek, małą cebulę, 1 jajo, bułkę tartą, sól i pieprz, pół łyżeczki masła, olej. Krok 1: Płatki owsiane ugotuj w bulionie z dodatkiem pół łyżeczki masła.

Płatki należy gotować do momentu wchłonięcia przez nie wody, a następnie odstawić do ostygnięcia. Krok 2: Pieczarki podduś na patelni, a następnie zetrzyj na tarce na drobno i dodaj do przestudzonych, ugotowanych płatków.

Krok 3: Płatki mieszamy następnie z jednym jajkiem i drobno posiekaną cebulą na jednolitą masę. Krok 4: Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej, a następnie smażymy na oleju z obu stron na złocisty kolor.