Dorsz zapiekany pod porową pierzynką

Dorsz pod porową pierzynką to potrawa zarówno smaczna, jak i zdrowa. Wygląda bardzo apetycznie i smakuje wyśmienicie. Jest zdrowa i bardzo pożywna. Idealnie nadaje się na niedzielny obiad.

Składniki: 2 płaty dorsza, duży por lub dwa małe, 300 ml śmietanki kremówki (30 %), oliwa do smażenia, 2 łyżki mąki gryczanej, łyżka margaryny, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania potrawy: Krok 1: Filety z dorsza dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikami papierowymi. Krok 2: Filety z dorsza dzielimy na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie rozgrzewamy na patelni oliwę i smażymy panierowana w mące gryczanej rybę z obu stron na złocisty kolor. Krok 3: Pora myjemy, oczyszczamy, kroimy w talarki i solimy.

Krok 4: Na patelnię dodajemy margarynę i dusimy na niej pora do czasu, aż będzie miękki. Kiedy por zmięknie dodajemy na patelnię śmietanę i mieszamy do czasu, aż porowy sos zgęstnieje. Krok 5: Dorsza wykładamy na talerz i polewamy go sosem porowym. Można też dorsza dodatkowo zapiec razem z sosem porowym w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 0C przez 15 – 20 minut.

www.hectorfaubel.net