Chrupiąca babka ziemniaczana

Tradycyjna babka ziemniaczana jest daniem bardzo prostym i tanim, a przy tym bardzo smacznym. Jest to wyśmienity pomysł na obiad i nie tylko. Poniżej podajemy przepis na jej tradycyjną wersję, ale baba ziemniaczana może występować w wielu odsłonach, czyli z dodatkiem różnych składników, takich jak na przykład pieczarki.

Składnik potrawy są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym. Czas potrzebny na przygotowanie potrawy to około 60 minut. Składniki niezbędne do przygotowania potrawy: około 1,5 kg ziemniaków, około 200 dkg boczku, 2 łyżki mąki, olej, 2 jajka, 2 cebule, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie potrawy: Krok 1: Ziemniaki należy obrać, następnie dokładnie je umyć i zetrzeć na tarce. Tak przygotowane ziemniaki pozostawiamy na sitki, by odciekły. Krok 2: Boczek kroimy w niewielką kostkę.

Krok 3: Cebulę obieramy i również kroimy w drobną kostkę. Krok 4: Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę oraz boczek. Przestudzamy.

Krok 5: Przygotowane wcześniej, przetarte oraz odciśnięte z nadmiaru wody ziemniaki łączymy z mąką, roztrzepanymi jajkami oraz podsmażona cebulą i kiełbasą. Krok 6: Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krok 7: Tak przygotowana masę przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy w temperaturze 180 0C przez 60 minut.

wtelefonie.mapy-navi.com.pl