Aromatyczny gyros

Potrawą grecką, która cieszy się dużym uznaniem w świecie (również w Polsce) jest gyros. Obecnie ten tradycyjny specjał ma status dania typu fast-food i jest tak nawet w jego ojczyźnie. W dobrej greckiej restauracji można jednak dostać gyrosa z wyższej półki, podanego z pitą w sposób zgodny z grecką praktyką. Generalnie gyros jest w dużej mierze podobny do zeuropeizowanej wersji kebabu i to pomimo silnego antagonizmu pomiędzy Grekami a Turkami. Mięso jest opiekane w taki sam sposób jak baza kebabu, to jest na pionowym obrotowym ruszcie.

Tradycyjny gyros jest wytwarzany z mięsa wieprzowego, choć dopuszczalny jest także kurczak, baranina i cielęcina (ta ostatnia można występować w postaci mielonej). Mięso podaje się z dodatkiem wybornego sosu tzatziki, świeżych warzyw oraz domowych grubych frytek. Innym sposobem serwowania, bliższym greckim tradycjom, jest podawanie gyrosa z chlebkami pita i bez frytek. Grecy przywiązują dużą wagę do tego dania. W kraju obowiązują rygorystyczne przepisy dotyczące sposobu przyrządzania mięsa na gyros.